Wanneer je met je paard omgaat is het wel zo prettig als jullie elkaar begrijpen. Dit zodat je paard ook kan uitvoeren wat jij in gedachten hebt. In de natuur hoeven paarden namelijk geen halster om of netjes naast iemand mee te lopen aan een touwtje. Of wat dacht je van vast staan, een paard is een vluchtdier en wil weg kunnen bij angst, vast staan is dus erg onnatuurlijk voor een paard, hiervoor moet hij kunnen vertrouwen op jou als leider en zijn omgeving.
Ik noem nu een aantal basis dingen op die wij onze paarden leren vanaf het moment dat deze in handen komt. Vanaf daar gaan we steeds meer van onze paarden vragen. Hiervoor is lichaamshouding, ontspanning, correctie maar zeker ook beloning van groot belang. Daar begint het stukje grondwerk en elkaar leren begrijpen, een paard kan namelijk niet leren hoe wij mensen communiceren, maar wij kunnen wel leren met een paard te communiceren en dit is het moment dat er samenwerking kan ontstaan!
Een heel mooi concept om paarden, of eigenlijk bijna alle dieren te kunnen trainen is Clickertraining. Wel ben ik van mening dat het vaak een combinatie van beide moet zijn.
Jij als eigenaar moet je paard goed kunnen aflezen en kunnen communiceren middels grondwerk en daarbij is de clicker een hele mooie aanvulling om de samenwerking nog verder te verfijnen.
Zowel voor het basis grondwerk, als vrijheidsdressuur of trailerladen. Maar ook probleem gedrag weer herstellen, denk aan paarden die hun eigenaar omver trekken, aanvallen, ergens grote angst voor hebben, schrapen op de poetsplaats en ga zo maar door. Maar zelfs onder het zadel kan de clicker een mooie aanvulling zijn, denk bijvoorbeeld aan die enne oefening die je paard onwijs moeilijk vind en hierdoor zijn motivatie verliest, door hem met de clicker te stimuleren dat hij het hartstikke goed doet ondanks dat hij het nog niet helemaal begrijpt zal hij de training als leuk ervaren en beter gemotiveerd blijven en het sneller begrijpen omdat je altijd de juiste reactie meteen kan belonen bij de inzet van de vraag terwijl je paard de oefening nog uitvoert.
Ondertussen werkt Nadine al ruim 10 jaar met de clicker om paarden te trainen en heeft al meerdere mooie successen hiermee weten te behalen. Ook begeleid ze de eigenaar in dit traject om zelf te leren hoe ze hun paard goed kunnen aflezen en begeleiden en verder kunnen trainen met of zonder clicker.
Elk paard en elke eigenaar is uniek! De enne combinatie gaat beter zonder de clicker, de ander gaat beter met clicker en zal ook altijd afhangen van de hulpvraag van de eigenaar. Maar in principe kan elk paard met de clicker getraind worden.