Scroll Top

Klassieke Dressuur

Wat is nou eigenlijk dressuur?

Dressuur komt van het werkwoord ‘dresseren’.

Een paard opleiden, africhten wordt ook wel klassieke rijkunst genoemd. Er zijn vele stromingen die allemaal een iets ander idee en uitvoering van dressuur of klassieke rijkunst hebben.

Eigenlijk is klassiek in de rijkunst alles wat streeft naar schoonheid en harmonie binnen de grenzen van de anatomie en biomechanica en het mentale welzijn van het paard. Alles wat het paard laat zien moet zo dicht mogelijk zijn natuurlijke gangen en gedrag benaderen. Daarbij moet het paard begrijpen wat hij doet en daar plezier aan beleven.

Of het doel sport, show of recreatie is maakt daarbij niet uit. Het doel moet zijn dat het makkelijker wordt voor het paard. Elk paard is een individu en elke ruiter ook. Iedereen heeft een eigen leerstijl en een eigen lichaamsbouw en motoriek. Dressuur wordt mooi als ruiter en paard hun sport of kunst beoefenen zoals zij zijn als individu.

Kunst is alleen daar waar iemand zich vrij kan uiten. Dressuur is vooral dus de kunst van communicatie tussen ruiter en paard!

Bovenstaande tekst is geschreven voor Bastiaan de Recht, mooier kan ik het niet omschrijven!

Bastiaan heeft ook 2 mooie boeken geschreven over de Basis Technieken van de rijkunst en Dressuur op gelijke voet. Deze boeken zijn te bestellen via onderstaande link: Boeken – De Recht Dressage (via derechtdressagecenter.nl)

In mei 2022 is Nadine afgestudeerd als Instructeur bij de opleiding van de NCSAH van Bastiaan de Recht. Hier heeft ze haar certificering behaald als Dressuur instructeur en zij begeleidt nu recreatie ruiters t/m het L2 wedstrijd ruiters. Daarnaast heeft Nadine ook haar ORUN2 Diploma behaald.Nadine wil zich blijven ontwikkelen en is daarom van plan om nog verder te studeren bij de NCSAH.

Haar eerst volgende opleiding zal het werken aan de hand traject worden, zodat de kennis voor het dresseren van je paard aan de hand uitgebreid kan worden en ook hier een instructeurs diploma voor behaald kan worden. Daarnaast staat op de planning het sport traject wanneer haar jonge paard hier oud genoeg voor is. Om in de toekomst ook ruiters t/m Z dressuur te kunnen begeleiden.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.