Longeren is zo makkelijk nog niet! Veel eigenaren “slingeren” hun paard even rond in de longeerpin voor de beweging. Maar hoe train je nou eigenlijk je paard functioneel aan de longe?
Onbelast trainen is een onwijs fijne en mooie aanvulling op je training. Je paard kan zonder het gewicht van de ruiter zijn spieren. Daarnaast kan onder het zadel iets moeilijk lukken bij de ruiter en door dit dan aan de longe mee te nemen word het paard er handiger in en zal het onder het zadel ook makkelijker worden.
Ondertussen zijn er onwijs veel methodes om je paard te longeren, met minimaal 20 verschillende manieren van bijzetten. Wat is nou een goede manier voor jou paard en waar let je op in de beweging en houding van het paard? Wanneer loopt hij goed actief over de rug? en hoe krijg je dit voor elkaar?
Dat zijn punten waar wij samen aan gaan werken tijdens de longeer lessen. We beginnen altijd bij de basis, waar sta je, hoe begeleid je het paard en hoe reageert het paard op de hulpen. Daarna gaan we bezig met de training van het paard. (indien de 1e stappen correct worden uitgevoerd, worden die natuurlijk ook overgeslagen in de lessen) Ook is het mogelijk om samen met mij je paard te beleren aan de longeerlijn, we pakken dan samen alles op en tussendoor kun je zelf met je paard aan de slag.
Om het paard biomechanisch correct te kunnen trainen aan de longeerlijn werk ik uitsluitend met een kaptoom en bijzet teugels aan een longeersingel bevestigd. Deze kan ik de 1e les altijd meenemen indien je dit niet in je eigen bezit hebt. De reden dat ik enkel hiermee werk is omdat een paard kadering nodig heeft om een goede aanleuning te kunnen pakken. Daarnaast is een rijbit niet gemaakt voor zijwaartse druk van de longeerlijn maar voor druk naar achteren toe, wat ook gebeurt wanneer wij erop zitten om te rijden. De longeerlijn word dus vastgemaakt aan een goed leren kaptoom met ijzeren binnenwerk (om schuiven tegen te gaan) en zodra het paard eraan toe is, word de bijzet bevestigd aan de bitringen.
Een vaak voorkomende opmerking is dat eigenaren niet willen longeren met bijzet, omdat ze hun paard niet vast willen zetten in de hals. Hier ben ik het helemaal mee eens, want je mag je paard ook nooit te kort vastzetten in de hals! Maar indien bovenstaande correct word gedaan, en het paard actief en voorwaarts gelongeerd word, zul je zien dat je paard niet vast gezet zit in de hals en juist veel beter gaat bewegen in het bekken, rug, schoft en hals!
Nieuwsgierig geworden hoe jij je paard ook goed functioneel kan trainen aan de longeerlijn? Neem dan contact op voor een les!